Komentarze i podpisy
Niektóre uwagi powinny być obok tekstu: pytanie do zdania, przypomnienie o sprawdzeniu liczby czy informacja o miejscu wykonania zdjęcia. Komentarze i podpisy oddzielają je od głównej treści i pozostają w pliku po przekazaniu go dalej.
Dodaj komentarz
Zaznacz słowa, których dotyczy komentarz, i wybierz Format › Add Comment… (⌘⌥A) lub kliknij prawym przyciskiem i wybierz to samo polecenie. Bez zaznaczenia komentarz jest przypisywany do miejsca kursora.
Komentowany tekst ma kropkowane podkreślenie i małą ikonę dymku. Kliknij ją, aby przeczytać, zmienić lub usunąć komentarz. Najechanie na tekst pokazuje komentarz jako podpowiedź.
Kliknij komentowany tekst prawym przyciskiem myszy, aby wybrać Edit Comment… lub Delete Comment. W notatce tylko do odczytu menu udostępnia zamiast tego Show Comment….
Zobacz wszystkie komentarze
View › Toggle Comments otwiera kartę Comments panelu informacji, dostępnego także przez ⓘ u góry notatki. Komentarze są wymienione w kolejności czytania, pod tekstem, do którego są przypięte, albo pod wierszem, jeśli komentarz wskazuje punkt. Najedź na pozycję, aby zobaczyć nadrzędny nagłówek, lub kliknij, aby zaznaczyć tekst w notatce i rozwinąć sekcję, jeśli jest zwinięta.
Jak przechowywane są komentarze
Komentarz to zwykły Markdown w stylu CriticMarkup, rozumianym przez inne narzędzia:
The deposit is {==£450==}{>>check this against the contract<<} in total.
Komentarz bez powiązanego fragmentu ma tylko drugą część: {>>ring the landlord<<}.
Dzięki temu komentarz przetrwa eksport, synchronizację i otwarcie pliku w innym edytorze. Komentarze są pomijane w tytułach, podglądach treści i liczniku słów.
Po usunięciu tekstu
Usunięcie komentowanego tekstu nie usuwa komentarza. Trafia on do Detached Comments na dole karty Comments (View › Toggle Comments), wraz z dawniej powiązanymi słowami i datą odłączenia.
Stamtąd możesz użyć Reattach, aby przypiąć go do nowego zaznaczenia, Copy, aby skopiować, lub Discard, aby odrzucić. Varlig zachowuje 50 najnowszych.
Podpisy obrazów
Kliknij obraz prawym przyciskiem i wybierz Edit Caption…, aby go opisać. Podpis jest widoczny pod obrazem podczas pisania i trafia do eksportów PDF, HTML i Word.
Podpis jest tytułem obrazu w Markdown, więc pozostaje czytelny wszędzie:

Podpis pojawia się pod obrazem tylko wtedy, gdy obraz zajmuje osobny wiersz. Obraz wewnątrz zdania pokazuje podpis jako podpowiedź. Eksport do zwykłego tekstu nie zawiera podpisów.